27-05-10

Weggeefwinkels in Nederland

Om ter goedkoopst meer en meer moeten produceren en op de duur veel veel minder kunnen kopen...overproduktie noemen ze dat dan, wel een beetje een misleidend begrip, het geeft de indruk dat er meer geproduceerd wordt dan nodig

nieuwe rubriek : 'vraag het eens aan een ander'

Als een staat en banken failliet gaan, worden dat dan ook weggeefstaten en weggeefbanken ?

http://www.weggeefwinkels.nl/ 

met dank aan Het Zinkend Schip (zie link vanonder) http://www.hetzinkendschip.web-log.nl/

 

16:32 Gepost door octo in gastauteurs | Permalink | Commentaren (1) | Tags: weggeefwinkels, overproduktie |  Facebook |

Commentaren

Geen antwoord op de vraag, maar toch “Ho, een weggeefwinkel, wat leuk zeg, ik ga er morgen eens heen met de kinderen,” zei de dochter van wijlen ik weet niet meer wie. Ook dat is een manier om het te bekijken natuurlijk, en vooral om het voor bekeken te houden. Toch lijken deze initiatieven - hoe kleinschalig en op het eerste gezicht hoe belachelijk ook - mij (als ik even verder probeer te zien dan mijn scheve neus lang is) veel belangrijker dan bijvoorbeeld de stakingen bij Inbev of Carrefour, waar een stelletje loonslaven tenslotte niets anders wil dan wat extra centen voor zichzelf, terwijl van al hun acties vooral de bazen zelf beter worden. (Wat paletten in brand steken, een worstje bakken, veel druppels drinken, maar op dertien juni in naam der onbestaande solidariteit gedwee op de tonen van de Brabançonne dansen.) Een weggeefwinkel is een radicaal idee, een eerste concrete stap, een initiatief van de basis, een smederij van duurzame banden tussen mensen en omgeving, een venster dat uitgeeft op verregaand zelfbeheer en uiteindelijk ook op zelfvoorziening; een staking daarentegen is achterhaalde romantiek en verdoezelt alles wat niet deugt. Het is ook geen toeval dat de eerste weggeefwinkels ontstonden in kraakpanden, vaak door veganisten worden beheerd, en dat er een raar maar gezond allegaartje outsiders op af komt. (Zijn het eigenlijk geen soort voedselbanken? Neen. Ha! Ooit in O., een maat van mij graait uit hoge nood aan de uitgang die ook ingang was van een warenparadijs wat uit de inzamelingskar van de voedselbankiers, drie dagen heeft hij kunnen traliebrommen.) En eens er genoeg wordt weggegeven raken de banken in alle staten, en heb ik uw vraag toch nog beantwoord.

Het is wel grappig om vast te stellen hoe middels diverse www’s van achter de bekende schermen het idee wordt ingepikt en als marketingstrategie wordt aangewend: gratisstaaltjes.be, allesgratis.net, verniet.be, enz.) Enfin, soit, goedenavond, bedankt, tot ziens.

Gepost door: Fernand | 27-05-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.